Ga terug

Gestoofde karbonades met bacon en ui

Door de lange bereiding met lage temperatuur wordt het vlees heerlijk mals. Maak gerust wat extra want het komt ZEKER op.
Gang Bijgerecht
Keuken Nederlands
Trefwoord Bacon, Karbonade, Schouderkarbonade, Stoofpotje
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Porties 6 personen

Ingrediënten

  • 150 gr. Bacon in dobbelsteentjes
  • 2 el. Olijfolie of iets meer
  • 6 st. Schouderkarbonades
  • 3 st. Rode uien in halve ringen
  • 3 st. Knoflook fijngesneden
  • 2 el. Bloem
  • 500 ml. Runderbouillon eventueel van een blokje
  • 2 blaadjes Laurier
  • 3 takjes Tijm
  • 2 el. Appelstroop

Instructies

  • Verwarm de oven voor tot 80°C
  • Bak de bacon krokant in 2 el olie in de stoofpan en laat uitlekken op keukenpapier
  • Bestrooi de schouderkarbonades met zout en peper, bak ze 3 bij 3 in de in de helft van het baconvet, eventueel aangevuld met iets olijfolie rondom bruin en haal ze uit de pan
  • Fruit de uien glazig in het achter gebleven braadvocht
  • Voeg de knoflook toe en laat 3 minuten garen en kleuren
  • Blus af met 100 ml water en roer alle aanbaksels los
  • Bestrooi met bloem en zorg dat er een gladde saus ontstaat door te roeren
  • Voeg bouillon, laurier en tijm toe, evenals de schouderkarbonades en bacon en laat 30 minuten stoven met het deksel half op de pan.
  • Haal de de schouderkarbonades uit de pan en houd ze warm in de voorverwarmde oven
  • Laat de saus inkoken tot een mooie ingedikte jus
  • Verwijder de laurier en tijm
  • Serveer direct of laat het afkoelen en verwarm bij gebruik langzaam op. 20 minuten op het vuur of in een voorverwarmde oven van 180°C

Notities

Lekker bij zuurkool, hutspot, andijviestamppot!