Dit nationaal gerecht van Suriname is niet alleen lekker maar ook makkelijk te maken voor grote groepen. Een echte aanrader
Gang Hoofdgerecht
Keuken Surinaams
Trefwoord Bruine bonen, Rijst, Zoutvlees
Voorbereidingstijd 15 minutenminuten
Bereidingstijd 25 minutenminuten
Porties 4personen
Ingrediënten
1potBruine bonen720 gr
2elFaja Lobi Nasi Trafasie Speciaal
3tlTomatenpuree
½stTomaat
½stUi
1mespuntspicepowderChinese vijfkruidenpoeder
½tlPimentpoeder
400grRijstnaar keuze
3teentjesKnoflook
250grKippendijfilet
250grMasterbeef (Zoutvlees)
3tlBruine suiker
1stMadan Jeanette peper
6elZonnebloemolie
Zuur (piccalilly of zuurgoed van Trafasie)
Instructies
VOORBEREIDING
Kook de rijst volgens aanwijzingen en houd warm
Kook de Masterbeef (zoutvlees) 15 minuten in ruim kokend water om het te ontzouten
Spoel de Masterbeef goed af met ruim koud water en snijd het in dunne reepjes
Snijd de kippendijfilet in niet al te kleine stukken
Snipper de ui en de knoflook fijn
Snijd de Madam Jeanette doormidden en verwijder het zaad en snijd de peper fijn. Voor extra pittig laat dan de zaadjes zitten.Was de handen goed. Peper in de ogen is ERG pijnlijk.
Snijd de tomaat in stukken
BEREIDING
Verwarm de olie in een pan met dikke bodem
Voeg de kippendijfilet, Masterbeef, ui en knoflook toe en laat garen
Als het vlees gaat kleuren voeg dan de Madam Jeanette, Nasie Trafasie Speciaal, tomatenpuree, bruine suiker, piment en de spicepowder toe en schep goed door
Voeg de bruine bonen inclusief het vocht toe en laat het geheel enkele minuten zachtjes koken.
Voeg 100 ml water toe en laat het geheel nog 15 minuten sudderen en voeg er de laatste 5 minuten de stukjes tomaat toe
Notities
Vervang de kippendijfilet door kipfilet (is iets droger) of gehakte kippenpoten. Het zoutvlees zou je kunnen vervangen door niet al te vette speklappen.