Ik blijk toch te weinig van Suriname te weten. Toen ik op surinaamseten.nl de bruine bonen met rijst tegenkwam was ik blij verrast. Bruine bonen en Suriname die combinatie kende ik niet. En de verbazing werd alleen maar groter toen bleek dat Max Woiski sr. in 1950 een singel heeft uitgebracht met daarop B. B. en R. dat is Bruine Bonen en Rijst. Hij was eigenaar van een club in Amsterdam en trad daar op met Surinaamse muziek.
Waarom bruine bonen met rijst het nationale gerecht van Suriname is geworden heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat het lekker is en makkelijk te bereiden is voor grote groepen. Origineel gaan er gehakte kippenpoten en ontzout gezouten vlees in. Het geheime ingrediënt is de suiker. Dat geeft het zoet zure effect waardoor dit zo lekker is. Laat de bruine bonen MET het vocht meekoken. Dat maakt ze lekker zacht.
Lekker met rijst en zuur (bijvoorbeeld piccalilly)
Surinaamse bruine bonen en rijst
Ingrediënten
- 1 pot Bruine bonen 720 gr
- 2 el Faja Lobi Nasi Trafasie Speciaal
- 3 tl Tomatenpuree
- ½ st Tomaat
- ½ st Ui
- 1 mespunt spicepowder Chinese vijfkruidenpoeder
- ½ tl Pimentpoeder
- 400 gr Rijst naar keuze
- 3 teentjes Knoflook
- 250 gr Kippendijfilet
- 250 gr Masterbeef (Zoutvlees)
- 3 tl Bruine suiker
- 1 st Madan Jeanette peper
- 6 el Zonnebloemolie
- Zuur (piccalilly of zuurgoed van Trafasie)
Instructies
VOORBEREIDING
- Kook de rijst volgens aanwijzingen en houd warm
- Kook de Masterbeef (zoutvlees) 15 minuten in ruim kokend water om het te ontzouten
- Spoel de Masterbeef goed af met ruim koud water en snijd het in dunne reepjes
- Snijd de kippendijfilet in niet al te kleine stukken
- Snipper de ui en de knoflook fijn
- Snijd de Madam Jeanette doormidden en verwijder het zaad en snijd de peper fijn. Voor extra pittig laat dan de zaadjes zitten.Was de handen goed. Peper in de ogen is ERG pijnlijk.
- Snijd de tomaat in stukken
BEREIDING
- Verwarm de olie in een pan met dikke bodem
- Voeg de kippendijfilet, Masterbeef, ui en knoflook toe en laat garen
- Als het vlees gaat kleuren voeg dan de Madam Jeanette, Nasie Trafasie Speciaal, tomatenpuree, bruine suiker, piment en de spicepowder toe en schep goed door
- Voeg de bruine bonen inclusief het vocht toe en laat het geheel enkele minuten zachtjes koken.
- Voeg 100 ml water toe en laat het geheel nog 15 minuten sudderen en voeg er de laatste 5 minuten de stukjes tomaat toe