Koude bieten soep (Šaltibarščiai)

Delen is lekker

Bietensoep is niet zo bekend en koude bietensoep al helemaal niet. De meesten die het wel kennen denken dan meteen aan Borsjtsj de warme vorm uit Polen, Rusland of de Jiddische keuken. Maar deze is toch echt anders en het recept komt uit Litouwen. Rode bieten zijn erg gezond. Je zou ze met gemak onder superfood kunnen schuiven. Ze zitten niet alleen vol met vezels maar ook met ijzer en magnesium. Ook bevat de kroot een grote hoeveelheid antioxidanten wat in de rode kleurstof zit.

Na mijn eerste ontmoeting met deze koude dame was ik op slag verliefd. Haar uiterlijk en smaak zijn geweldig. Mijn broer en schoonzus verraste ons op onze eerste gezamenlijke wandeling na hun bezoek aan en wandeling door Litouwen. We waren al redelijk gek op de biet maar deze smaak verpletterde mij behoorlijk. En ook de prachtige rode kleur werkte in zijn voordeel. De eerste hap zal ik nooit vergeten. Wat een smaakexplosie! Šaltibarščiai is de Litouwse Gazpacho…..

Wat is het verschil tussen Borsjtsj en Šaltibarščiai?
Het grootste verschil is natuurlijk aan tafel, Šaltibarščiai wordt koud gegeten en Borsjtsj meestal warm. Borsjtsj heeft een warme bereiding terwijl de Šaltibarščiai geen enkele warmte bron tegenkomt. Maar het belangrijkste verschil is dat de Russische Borsjtsj gemaakt wordt van een runderbouillon en de Litouwse Šaltibarščiai van Kefir.

Koude rode bietensoep uit Litouwen (Šaltibarščiai)

Een prachtige, gezond koude rode bietensoep met komkommer, kefir, dille, en eieren.
Gang Hoofdgerecht, Lunch, Voorgerecht
Keuken Litouwse
Trefwoord Crème Fraîche, dille, Eieren, Kefir, Komkommer, Kroot, Lente-uitjes, Rode biet
Porties 4 personen

Ingrediënten

  • 3 stengels Lente-uitjes geschild en gesnipperd
  • 5 st Rode biet voorgekookte, geschild en in blokjes gesneden
  • 2 st Komkommer zaad verwijderd en in blokjes gesneden
  • 4 st Eieren hard gekookt
  • 0,5 l Kefir (of karnemelk)
  • ½ tl Zout
  • Créme Fraîche
  • 1 bosje Dille vers

Instructies

  • Als die bietjes nog niet gekookt zijn deze koken, pellen, in blokjes snijden en laten afkoelen
  • Kook de eieren en laat ze afkoelen
  • Meng de rode bieten met de komkommer, het zout en de lente-uitjes
  • Pureer de soep grofweg, er mag wat ‘bite’ overblijven.
  • Roer nu de Kefir of karnemelk door de soep.
  • Zet de soep minimaal twee uur in de koelkast om lekker koud te worden
  • Serveer met een lepeltje Crème Fraîche of zure room (iets magerder) beetje dille en een half verkruimeld hardgekookt ei.
    Geef er eventueel de gebakken aardappelblokjes bij.

Notities

Deze Litouwse zomersoep kun je het beste een dag van te voren klaarmaken en tot consumptie opslaan in de koelkast. In Litouwen wordt er niet alleen ei bij geserveerd maar ook blokjes gekookte en daarna gebakken aardappel. 
Bij gebrek aan Kefir (te koop bij o.a. AH) zou je ook karnemelk kunnen gebruiken.
Eet smakelijk