Bietjes met speksaus

Delen is lekker

In mijn jeugd, rond de tachtiger jaren van de vorige eeuw, was men nog niet zo bezig met gezond, vet, koolhydraten en andere voedingsgewoonten. Er werd goed gegeten. Nog geen MAC’s of KFC’s. De frietboer had z’n eigengemaakte gehaktballen in de jus liggen. Een redelijk overzichtelijk en ongecompliceerd leven. Pas vele jaren bleek dat de toen gangbare levensstijl misschien helemaal de gezondste was…..

Dat het misschien ook minder relevant was kwam waarschijnlijk ook door de toen toch ook wel zware lichamelijke inspanningen die verricht moesten worden. Neem bijvoorbeeld de bouw waar de droge cement werd aangeleverd in zakken van 50 kg en die op de schouder van de vrachtwagen naar de loods moesten worden getild omdat de vrachtwagen niet bij die loods kon komen. Of het zware werk op het land.

Ik had in die tijd verkering in Zwinderen met een van de dochters bij de familie Wolbers. Een akkerbouwbedrijf met aardappels en suikerbieten. Ik hielp in vrije tijd nog wel eens mee. Onoverzienbare landerijen met lange rechte rijen. Poten, schoffelen en rooie volgenden elkaar door het jaar op. Je was dan in de zomer bijna 12 uur buiten bezig en in weer en wind. Omdat vol te kunnen houden moest je goed eten. Uit die tijd en bij die familie leerde ik dit gerecht kennen. Ik maak het nog steeds graag en het smaakt prima. Alleen de knoflook heb ik toegevoegd en ik gebruik (wat) minder spekvet. Verder is het onveranderd.

Bietjes met speksaus

Een voedzaam gerecht die ik vroeger op de boerderij in Zwinderen te eten kreeg na een lange dag op het land. Rode biet met ui, appel en een zelfgemaakte speksaus. Lekker met een gekookte pieper.
Gang Bijgerecht
Keuken Nederlands
Trefwoord appel, bieten, Bruine bonen, Gerookt spek, Speksaus, Ui, Vintage, Vintagefood
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Porties 4 personen

Ingrediënten

  • 2 el boter of margarine
  • 2 st uien gehakt
  • 1 st appel zuur, in blokjes of geraspt
  • 1 st citroen sap van
  • 3 st kruidnagels
  • 1 kg bietjes gekookt, in blokjes of geraspt
  • 225 gr gerookt spek in dobbelsteentjes
  • 2 el bloem
  • 2 kopjes water
  • 1 el azijn
  • 1/2 tl zwarte peper vers gemalen

Instructies

BIETJES

  • Smelt de boter in een pan en doe 1 gehakte ui, appel, citroensap en kruidnagels erbij
  • Laat het 15 min zachtjes sudderen
  • Voeg de bietjes toe en sudder nog eens 10 min

SPEKSAUS

  • Bak het spek uit in een zware sauspan tot het vet eruit is gesmolten
  • Giet al het spekvet af op 2 eetlepels na
  • Fruit 1 ui in het spekvet tot het gaar is
  • Roer de bloem erdoor en laat het 2 min bruin worden.
  • Roer de bloem erdoor en laat het 2 min bruin worden.
  • Kruid naar smaak met zout en peper
  • Doe de saus bij de bietjes en dien het warm op en serveer het bij een gekookte aardappel