Zoete-Aardappelstamppot Met Zuurkool, Noten en Gebakken Appel

Delen is lekker

Soms kom je van die recepten tegen die onmiddellijk de aandacht trekken. Dit is er zo één. Een combinatie van zoet aardappels, ui, zuurkool, noten en gekarameliseerde appelpartjes. Daar hoefde ik niet lang over na te denken en ben ermee aan de slag gegaan. En het is zo lekker dat ik het graag voor jullie publiceer op mijn site. Het origineel komt uit het Foodies Magazine.

Zoete-Aardappelstamppot Met Zuurkool, Noten en Gebakken Appel

Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Trefwoord Vegetarisch, Zoete aardappel, Zuurkool
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Porties 4 personen
calorieën 561kcal

Ingrediënten

  • 550 g Kruimige aardappels geschild en in stukken
  • 500 g Zoete aardappels geschild en in stukken
  • 25 g margarine
  • 2 el olie
  • 125 g crème fraîche
  • 0,5 tl kaneelpoeder
  • 1 tl chilivlokken
  • 1 tl venkelzaad
  • 1 tl tijm gedroogd
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 2 st rode uien in dunne ringen
  • 50 g walnoten iets geplet
  • 400 g zuurkool uitgelekt

Gebakken Appel

  • 1 el citroensap
  • 1 st appel klokhuis verwijderd en in niet te dikke plakken / partjes
  • 1 el margarine
  • 1,5 el honing
  • peper en zout naar smaak

Instructies

  • Doe de kruimige aardappels in een pan met koud water en ½ tl zout en breng aan de kook.
  • Voeg na 10 minuten de zoete aardappel toe en breng opnieuw aan de kook. Kook ca. 10 minuten verder tot alle aardappels gaar zijn.
  • Giet de aardappels af en doe ze terug in de pan. Stamp de aardappels met de crème fraîche en de boter tot een grove puree. Breng de puree op smaak met het kaneelpoeder, de chilivlokken en zout en peper.
  • Meng voor de gebakken appel het citroensap door de appel.
  • Verhit de boter in een koekenpan en bak er de appel in tot hij zacht begint te worden.
  • Schenk de honing erbij en bak de appel verder tot hij lichtbruin en gekaramelliseerd is.
  • Haal de appel uit de pan en houd apart op een bord.
  • Voeg een scheutje olie toe aan de koekenpan en fruit er de rode ui ca. 3 minuten in.
  • Voeg het venkelzaad, de tijm, het knoflookpoeder en de zuurkool toe en bak even mee.
  • Voeg 3 a 4 el water toe, leg een deksel op de pan en laat 5 minuten stoven.
  • Stamp het zuurkoolmengsel door de aardappel puree en verwarm de stamppot op laag vuur.
  • Serveer de stamppot met de gebakken appel en bestrooi royaal met de geroosterde walnoten.

Leave A Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept