Balsamico witlof

Delen is lekker

De tijd van het jaar voor witlof. Er zijn nog hele volksstammen die het vooroordeel aanhangen dat het te bitter is om lekker te zijn. Ik ben het daat niet mee eens. Natuurlijk als je het hart van de witlof erin laat zitten is die wat bitter. Maar als je die voor of na het bereiden verwijderd of weggeeft aan iemand die er gek op is, zoals mijn moeder, is het een fantastisch product om te gebruiken.

Als er witlof in huis is wordt al snel gekozen om het in de oven te bereiden met kaas en ham. Lekker maar er moet meer inzitten als alleen dat. Wat ik vervolgens gedaan heb is een bereiding in de Romatopf, een aardewerk pan met deksel. Ook die variatie is erg lekker maar lijkt toch ook veel op de ovenschaalvariant. Als salade met rozijnen en dressing…. Niet mijn voorkeur. Wat dan wel? En toen kwam ik het recept tegen op Basketdelights.nl die mijn aandacht trok. Ik heb hem gisteren uitgeprobeerd en hij is erg lekker.

Balsamico witlof

Gesmoorde witlof in balsamico met appeltjes, paprika en appeltjes
Gang Bijgerecht
Keuken Nederlands
Trefwoord appel, balsamico, paprika, witlof
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Porties 2 personen

Ingrediënten

  • 5 stronken Witlof kern eruit en in de lengte gehalveerd
  • 2 st Appel geschild, klokhuis verwijderd en in smalle partjes gesneden
  • 2 st Rode (punt) paprika in smalle repen
  • 1 eetlepel (olijf)olie
  • 75 ml Balsamico azijn van goede kwaliteit
  • zout en peper naar smaak

Instructies

  • Was de de witlof. Snij ze in de lengte doormidden en verwijder het kontje en dikke kern. Was de paprika en snij in dunnen reepjes. Schil de appel en snij in dunne partjes.
  • Verhit de olie in de koekenpan op half hoog vuur. Leg de witlof met platte kant in de pan, bestrooi met zout en peper en bak de witlof een beetje bruin. De witlof gaat karamelliseren en dat merk je door de fijne geur die er vrij komt.
  • Draai de witlof om en bak de andere kant licht bruin. De witlof kan iets uit elkaar vallen. Dat ligt aan hoeveel je van de kont en het hart hebt verwijderd. Voeg nu de paprika toe en schud de pan een beetje heen en weer waardoor de paprika zich mengt met de witlof. NIET omscheppen!!!! SCHUDDEN!!!! Na 2 minuten voeg je de appelpartjes toe en schud de pan weer.
  • Zodra de appeltjes gaan karamelliseren, dat is na ongeveer 3 á 4 minuten, schenk je de Balsamico azijn over de groenten en schud de pan heen en weer waardoor de balsamico azijn zich goed verdeeld in de pan en zich mengt met de sappen van de groenten en de appel. (als je last hebt van en verstopte neus zou je even kunnen ruiken boven de pan.) Zet het vuur nu laag en laat alles even goed doorsudderen. De saus wordt er heerlijk zoet van.

Notities

Lekker met wat aardappelpuree of een gekookt krielaardappeltje. 
Smakelijk!