Beghrir (Duizend gaten pannenkoek)

Delen is lekker

Als je voortdurend op zoek bent naar nieuw en anders kom je vaak recepten tegen die onmiddellijk je aandacht opeisen. Zo ook dit Marokkaanse recept. Een lezer op een blog klaagde er over wat ze ook deed met geen mogelijkheid aan 100 gaatjes in haar pannenkoek kwam laat staan duizend. En de vraag erbij hoe dat nu zou kunnen…

Ik ben op zoek gegaan en heb een collega met een Marokkaanse vriend gevraagd wat het geheim zou kunnen zijn. En hij kwam al snel met het idee dat het beslag tijd nodig heeft om te rijzen en nog belangrijker de pan moet KOUD zijn als je het beslag erin doet. Dat laatste krijg je voor elkaar als je tussen het bakken door de bodem van de pan even in koud water houdt. Dat bleek de gouden tip te zijn.

Beghrir of baghrir is een pannenkoek die wordt geconsumeerd in Marokko de regio Maghreb. Ze zijn klein, sponsachtig en gemaakt met griesmeel en/of bloem; als ze correct worden gemaakt, zitten ze vol met kleine gaatjes. Beghrir hoort op ieder ontbijt in Marokko op tafel te staan maar worden ook bij de thee gegeten

Maak de Beghrir lekker zoet! Serveer de Marokkaanse pannenkoeken met wat heerlijke honing, (room)boter, olijfolie, smeerkaas, (poeder)suiker, Nutella, jam of mix de honing samen met wat boter. Dat is zo lekker. Serveer het met wat jij je maar kan bedenken. Je kunt ze warm, koud of opgewarmd eten.

Een groot voordeel is dat Beghrir NIET walmt en geurt in de keuken…..

Beghrir (Duizend gaten pannenkoek)

Gang Bijgerecht, Lunch, Ontbijt
Keuken Marokaans
Trefwoord Beghrir, Bloem, Griesmeel., Marokaans
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten
Porties 5 stuks
Auteur Flzzy

Equipment

  • Mixer
  • Koekenpan 20 cm

Ingrediënten

  • 200 gram Bloem
  • 100 gram Griesmeel fijn
  • 1 el Bakpoeder
  • 1 tl Droge gist
  • 1/2 tl zout
  • 400 ml Water lauw

Instructies

  • Meng alle ingrediënten samen
  • Laat ongeveer 40 minuten op warme plek rijzen
  • Verdeel een pollepel beslag over de bodem van een koude koekenpan
  • Bak de pannenkoek een minuut op een middelhoog vuur (mag ook iets lager zijn, maar niet hoger) of tot de bovenkant niet meer glimt en droog is. De pannenkoek laat uit zichzelf los van de pan. DRAAI IN GEEN GEVAL OM!
  • Leg op een schone keukendoek
  • Was (de onderkant) de koekenpan met koud water af voordat je de volgende bakt! Doe je dat niet dan komen er GEEN gaten in de pannenkoek.