Boerenkool. Zoals mij moeder iedereen waarschuwde “Daar moet de vorst overheen!!!”. Mijn vader wist te vertellen dat de meeste boerenkool als veevoer wordt gebruikt. En zo zijn de meningen over de boerenkool verdeeld.
Boerenkool komt van oorsprong uit Klein Azië . Dus dat het gerecht ook voorkomt in de Griekse keuken. Ook de Romeinen kennen deze bladgroenten verspreiden het over Westelijk Europa. En toch valt het gebruik als voedingsmiddel tegen. De meeste landen kennen het nog steeds als veevoeder alleen. Maar niet in Nederland, Italië, Portugal en met Kerst en Oud en Nieuw de Duitsers die het dan bij Gans serveren.
Dit recept heeft iets Italiaans door de (volkoren) spaghetti en de tomaatjes. Ik maakte me wat zorgen over de gaarheid van de boerenkool. Ik heb een hekel aan niet gare boerenkool. Ik laat het daarom bij de stamppot ALTIJD langer koken. Maar het krijgt hier door het wokken EN het koken voldoende warmte om helemaal te garen. Een variatie op je bord, een variatie aan smaken. Het proberen waard
Spaghetti met boerenkool en worst
Ingrediënten
- 300 gr spaghetti volkoren
- 4 st braadworst scharrel
- 300 gr ui gesneden
- 300 gr boerenkool gesneden
- 250 gr romaatjes in vieren gesneden
- 250 ml kookroom
- 250 ml water
- ½ tablet bouillon kip
Instructies
- Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar en giet af.
- Verwijder ondertussen het vel van de worsten.
- Verhit een hapjespan zonder olie of boter en bak het worstvlees met de uien, peper en eventueel zout 5 min. Verdeel het vlees met een pollepel in stukjes.
- Voeg de boerenkool toe en bak 7 min. mee. Snijd de tomaatjes in vieren.
- Voeg de room, bouillontablet en 250 ml water toe en laat 6 min. op middelhoog vuur stoven.
- Meng de pasta met de tomaatjes door de saus.